sâmbătă, 22 decembrie 2007
Poate da, poate nu
Andrei Plesu- Pesimism
Nici in strainatate nu e totul perfect. Nici vorba. In Franta disciplina rutiera e sleampata, infinit mai rea decit in Germania ; portofelul iti poate fi furat oriunde pe glob; smecheri si obraznici se gasesc pretutindeni; surpriza restaurantului scump si prost e mereu posibila;unele locuri sint murdare; blocuri dizgratioase s-au construit, mai ales in anii ‘60, peste tot; companiile aeriene occidentale ofera servicii mediocre, provoaca intirzieri, nu te scutesc, la o adica, de pierderea bagajelor. Pe scurt, oriunde te-ai afla, poti intilni numeroase prilejuri de indispozitie.
La noi e altfel. Neregulile, inconfortul, arbitrarul, lipsa de educatie, nesimtirea, ilegalitatea, aproximatia, ma rog, toata ornamentica ” milenara” a tarisoarei ilustreaza o traditie durabila.
Nu e vorba de accidente, de “din cind in cind”-uri tolerabil e, inerente, compensate de un fundal general agreabil. Fundalul a ocupat avanscena. Si e esentialmente dezagreabil. E muschiulos, vital, indestructibil. Turcii vin si pleaca, fanariotii vin si pleaca, rusii vin si pleaca, comunistii vin si pleaca. Noi rezistam falos, fudul, chefliu si dirz. Dam vina pe ei, pe toti, si ne vedem de treaba. NATO incearca sa ne organizeze, UE incearca sa ne domesticeasca. Degeaba. Apa trece, pietrele ramin, avem sapte vieti in pieptul de arama, romanul nu piere. Nu moare si nu se transforma. Se adapteaza. Se descurca. Tine cu dintii de specificul lui national. Si tocmai de aceea, sint pesimist.
Cred ca nu ne vom schimba niciodata.
Vom continua sa stam in calea tuturor binefacerilor si noroacelor, fara sa luam decit caimacul de prima instanta. In rest, vom dospi, somnolenti, in dulcele bors autohton, cu mici accese de enervare tandra.
Strazile vor ramine mereu betege, pline de gropi si asfaltate cu gumilastic, autostrazile, daca vor exista, vor fi niste santiere perpetue, soferii ” profesionisti sau amatori ” vor conduce bezmetic, isteric, mitocaneste. Isi vor parca masinile in poarta ta, in curtea ta, in sufletul tau si, daca protestezi, te vor injura exterminator sau vor zimbi suveran, de la inaltimea limuzinei proprii.
Justitia va fi mereu o loterie, ziarele vor evita orice urma de decenta si de noblete. Limba se va strica zi de zi, televiziunile vor atinge culmi de manipulare si trivialitate. Laura Andresan e doar inceputul.
Oricine va putea striga in piata publica orice despre oricine.
“Relatiile”, pilele, bacsisul vor fi la fel de greu de inlaturat ca si ciinii vagabonzi.
Politicienii vor perora obscen despre patrie si se vor gindi strict la gastile de partid si la conturile personale.
Toate scursurile vor ajunge vedete, toti derbedeii vor deveni campioni ai dreptatii.
Vom fi sufocati de proasta crestere, de incultura, de muzica proasta si de fast-food.
Prostia va avea bani, iar nepriceperea va avea putere. Aerul se va umple de invidie, ura si bascalie.
Comunismul va reinvia, roz si cochet, cu sprijinul unor baietei de bani (si idei) gata, semidocti si trendy, netraiti, iresponsabili, grabiti sa gaseasca inainte de a cauta.
In schimb, icoanele vor fi evacuate din viata publica, in numele unei libertati de constiinta care nu stie inca nici ce e libertatea, nici ce e constiinta.
Manelele se vor multiplica,urbanistica va intra in colaps, vom avansa trudnic printre ragete si scuipaturi. Si vom vota, o data la patru ani, in functie de clubul sportiv care ne place.
Cum vedeti, sint pesimist. Ba pot pentru ca sa spun ca sint apocaliptic. Totul a inceput cind, intors la Bucuresti dupa o vacanta agitata pe alte meleaguri, am constatat doua lucruri: mai intii ca e mai cald decit in restul Europei, mai cald decit la Mediterana si apoi ca singura scara rulanta care urca de la autobuze la ghiseele de control-pasapoarte nu functioneaza. Am urcat gifiind, cu mireasma patriei in nari.
Sint prea pesimist?Sa dea Dumnezeu. De-abia astept sa fiu contrazis.
marți, 27 noiembrie 2007
Vesnicele alegeri romanesti
Revenind la ziua alegerilor... A fost o zi foarte interesanta. Vorbesc tot despre Cluj, evident. Exemple in care apareau la sectiile de votare afise de genul "nu uitati sa votati la referendum" sau indemnuri subtile ale presedintelui sectiei de votare (La referendum ati fost?- aceasta am trait-o pe pielea mea, la sectia unde am fost reprezentanta PNL) sau reprzentanti din partea PD-ului veniti imbracati in portocaliu din cap pana in picioare sau campanie facuta de PD prin caminele studentesti in ziua alegerilor sau stingerea lunimii intr-un sat de pe langa Cluj pentru a merge lumea la vot sau reprezentanti ai PNL care nu au fost lasati sa intre in sectie, sau, sau, sau... au fost destule. Nu au fost incalcari atat de mari cat sa sustina cineva ca au fost fraudate alegerile, dar nici prea mici ca sa spui ca nu au contat deloc si ca s-ar fi obtinut aceleasi scoruri cu ele sau fara el.
Referendumul, din fericire, a picat. Daca ar fi trecut, ne-am fi complicat viata pe sistemul "omul, daca nu are de lucru, isi face". Da, stiu, suna foarte bine sa votezi oameni si nu liste, dar lucrurile sunt mult mai complexe decat acest nivel superficial de a vedea lucrurile. Si pana la urma, si daca ar fi vorba doar de atat, inca nu sunt pregatita sa-i incredintez lui X sa mi-l trimita pe Guta in Parlament. Oricum nu am fost sa votez deloc la referendum. Iar asta din 2 motive:
in semn de protest pentru miliarde aruncate degeaba pe fereastra (afacerea "referendum"= 13,5 milioane de euro) pentru ceva ce oricum nu isi avea rostul: Guvernul si-a asumat raspunderea pentru un proiect de lege legat de subiectul "vot uninominal", desi nu exista aceasta sintagma, corect fiind vot majoritar, in circumscriptii uninominale;
nu aveam ce varianta sa aleg; mie mi-ar placea un sistem mixt, cel putin pana capatam un pic de experienta in ceea ce privesc democratia si cultura civica.
Una peste alta, prezenta la vot a fost una extrem de mica (la sectia mea a fost ceva peste 20 %), ceea ce este pana la urma o palma data tuturor politicienilor, cu mai marele Conducator in frunte.
vineri, 23 noiembrie 2007
Din nou Italia
Ca fapt divers, au aparut prin presa tot felul de speculatii pe care tind sa le cred din ce in ce mai mult. Conform mai multor ziare centrale si locale, atacul italian impotriva Romaniei ar putea fi purtat chiar de serviciile secrete si de armata Italiei. Ceea ce, sincer, nu-mi suna bine deloc... Acest lucru este dovedit de gloantele cu care au fost executati romanii (gloante de calibru 9x19, considerate munitie de razboi, utilizate ptr arme de razboi, interzisa civililor), manipularea media (ziare italiene ne-au acuzat ca detinem baze Al-Qaida) si bomba de la magazinul unei romance (in componenta bombei a intrat si o racheta de semnalizare a Marinei). Toate astea te fac sa te gandesti cat de cat...
miercuri, 14 noiembrie 2007
Luati atitudine!!!!
Am primit astazi un mass cu urmatorul mesaj "O fetita de 8 ani a fost scuipata pe o strada din Milano pentru ca e romanca. Colegilor de la scoala li s-a interzis sa se mai joace cu ea din acelasi motiv. Vrem sa scuipam si noi insa nu ne sta in fire asa ca, in replica, va propunem ca incepand de sambata, vreme de doua (2) saptamani sa nu mai cumparati produse "made in Italy". Cred ca ar trebui sa facem mai mult de atat. Agentiile de voiaj sa scoata din ofertele lor destinatia Italia si asta facand publice intentia si motivul!!!! Da mai departe, macar de data asta sa facem ceva". Sincer, mi s-a parut o idee excelenta. Trebuie sa reactionam in vreun fel si sa nu ramanem indiferenti la ceea ce se intampla.
Prin urmare, incepand de sambata, indemn pe cat mai multa lume sa ia atitudine fata de ceea ce se intampla in Italia in ultimele saptamani. Si nu neaparat in felul de mai sus, ci cum stie fiecare mai bine. Cred ca, pana la urma, orice gest conteaza; fie el cat de mic.
duminică, 4 noiembrie 2007
Feriti-va de Italia
"Redeschideti Auschwitz-ul pentru romani!". Aceasta este reactia la tot ce s-a intamplat prin Italia in ultimele saptamani, in care diferiti infractori s-au intamplat sa fie din Romania.
Prin urmare, daca ati planuit vreo vizita in urmatoarea perioada (cam cativa ani:D) prin zona, ar fi de preferat sa o evitati. Nu de alta, dar s-ar putea sa va treziti cu surprize destul de neplacute. Este totusi pacat ca s-a ajuns sa se puna semnul de egalitate intre romani si infractori.
sâmbătă, 3 noiembrie 2007
Mongolia - anul 1025:))
Analiza ultimei vieti anterioare:
- Cred ca ai fost... femeie in ultima ta viata.Te-ai nascut: undeva in teritoriul modern din Mongolia in jurul anului 1025.
- Meseria ta a fost de: Mestesugar sau Mecanic.
- Cum ai fost:Un inveterat cautator al dreptatii si intelepciunii. Anticipatie care te-a ajutat sa vezi in viitor si sa ii ajuti pe ceilalti. In viata aceasta va trebui sa cauti tu ajutorul celor pe care i-ai ajutat atunci.
- Ce trebuie sa corectezi in viata actuala :Trebuie sa inveti sa duci la bun sfarsit proiectele incepute. Dezvolta-ti cunostiintele si expansiunea mentala. Gaseste un model bun sau un profesor care te-ar putea ajuta.
Cu siguranta e o mare prostie, dar ramane totusi funny. Intr-un moment de autoironie, am ajuns la concluzia ca pana si sa ma reincarnez mai repede mi-a fost prea lene:) Mi-a trebuit ceva mai bine de 900 de ani...
duminică, 28 octombrie 2007
The dark side of disney
Din ce am inteles eu din explicatii ce apar in acest clip si in altele asemanatoare, cei care au produs desenele au "scapat" mici detalii, pe care numai subconstientul nostru le poate percepe. Prin urmare, noi nu realizam existenta acestor detalii, insa el ne afecteaza foarte mult: subconstientul trimite informatia constientului si il face sa cumpere produsul respectiv, adica desenul animat, fara sa-si de-a seama de ce vrea sa faca acst lucru. Iar in momentul in care tu observi acele detalii (deci ele sunt percepute direct de partea constienta a creierului), acestea nu mai au niciun fel de influenta asupra ta.
http://www.youtube.com/watch?v=zw1ILRozYh0
luni, 22 octombrie 2007
Stiri
Guvernul îşi poate asuma răspunderea pe votul uninominal, potrivit Constituţiei, chiar şi în cazul în care preşedintele Traian Băsescu dă un decret pentru organizarea unui referendum pe această temă, conform unor surse liberale. Acest lucru ar presupune consultarea poporului pentru un lucru care există deja.
Termenul acordat de şeful statului Parlamentului pentru a trimite la promulgare legea votului uninominal expiră luni, 22 octombrie, în caz contrar, Băsescu urmând să emită decretul pentru referendum. Comisia pentru elaborarea Codului electoral a finalizat, marţi, legea de introducere a votului uninominal, raportul comisiei fiind adoptat cu 9 voturi "pentru" şi o abţinere, din partea UDMR, astfel că actul normativ va fi trimis la Senat pentru a intra în dezbatere.
Şeful Executivului a invitat liderii partidelor parlamentare la discuţii pe tema bugetului şi a votului uninominal, săptămâna aceasta. PD şi PSD au anunţat că nu participă la aceste consultări.
www.antena3.ro
vineri, 19 octombrie 2007
Ceva util
marți, 16 octombrie 2007
Want to take a test?

miercuri, 10 octombrie 2007
Nimic nou
Ca de obicei, la noi se aplica "Tara arde si babele se piaptana". In loc sa se preocupe de ce e cu adevarat important (europarlamentarele!!!), pe Conducator il doare sa organizeze referendum. Probabil ca in urmatoarele luni vom avea referendumuri( "intoarceri la popor") pentru domenii precum industira constructoare de masini ("va place noua dacie?") sau a panificatiei. Inutilitatea este mai mult decat evidenta; totul este cam la fel de inutil precum recent cazuta motiune de cenzura (apropo, se astepta cineva ca ea sa treaca?).
In fine, avem o scena politica foarte interesanta. Ca de obicei, de altfel. In alta ordine de idei, UE ne ameninta cu clauza de salvagardare daca nu ne rezolvam problemele din agricultura. Dar de ce sa ne preocupe UE cand ne poate preocupa organizarea unui referendum?
luni, 17 septembrie 2007
Politica romaneasca
A fost o vara interesanta si destul de incarcata. Scandalul pensiilor, in care Basescu a detinut din pacate rolul principal, limba romana devenita limba straina, moartea lui Teoctist care a dus la alegerea (vai, ce surpriza, nu ma asteptam!) a lui Daniel ca patriarh, prea mediatizata operatie a Conducatorului patriei, povestea cu “armeanul competent”, motiunea de cenzura care ba e, ba nu e…. A mai trecut o vara in care dragii nostri politicieni s-au certat cat au putut de mult, cam uitand partea cu poporul in slujba caruia trebuiau sa se afle cu totii.
Urmeaza niste alegeri foarte importante (Europarlamentarele- adica trebuie sa ne alegem oamenii care ne vor reprezenta in Parlamentul European), insa nu prea intereseaza pe nimeni subiectul. In loc sa se faca ceva campanii in care sa se explice ce e cu aceste europarlamentare, pentru ca si badea Gheorghe sa stie pe cine sa voteaze, politicienii nostri, cu Salvatorul in frunte, vorbesc de zor de motiuni, de negocieri, de anticipate si de prim-ministrii noi(se zvoneau 2 nume: Macovei si Morar, acum la moda e Blaga).
PS. Un membru al Senatului si unul al Camerei Deputatilor au fost prinsi in cateva randuri depasind toate masinile din intersectii si trecand pe culoarea rosie a semaforului, care, cam de cand s-a inventat semaforul, inseamna ca tebuie sa te opresti. Cel putin pentru oamenii banali…. Asta ca sa nu uitam in ce tara traim.
D’ale romanului
Din ciclul “doar nu credeai ca le-ai vazut si auzit pe toate” sau “ in
marți, 11 septembrie 2007
"I was uncool before uncool was cool"
"In universul adolescentin de astazi sa fii cool inseamna sa fii pe trend. Sa asculti drum'n'bass si indie. Sa arati ca o fata daca esti baiat si ca un clovn daca esti fata. Sa ai parul colorat strident si capete de morti pe haine.(...) Sa fii pe hi5 in grupul
sâmbătă, 18 august 2007
O bucatica din Romania
Nu pot sa nu ma gandesc la ceva foarte simplu: daca intr-un oras mare, precum Brasov, se mai gasesc astfel de spitale, cum sunt oare spitalele din micile orase sau chiar din comune. Probabil mi se va spune ca nu are rost sa descopar apa minerala si mersul pe jos si ca toate acestea sunt arhicunoscute. Insa pana nu te lovesti tu de toate e greu sa realizezi cat de grava e problema. Nu poti sa nu te gandesti la faptul ca, in momentul in care intri intr-un astfel de spital, ai sanse mari de tot sa pleci mult mai bolnav decat ai fost.
In tot acest timp, stimabilul ministru al sanatatii investeste sume enorme in programul de analize (oricum) gratuite. Pentru cei ce nu stiu, numai scrisorile pe care le vom primi cu totii valoreaza cam 2 tomografe pe fiecare judet... Poate cu alta parte din acei bani s-ar mai putea renova cate ceva sau poate s-ar mari salariile asistentelor pentru ca acestea sa fie putin mai amabile cu pacientii. In fine, probabil ca trebuie sa ne multumim cu analizele "gratuite" si spitalele mizerabile.
miercuri, 8 august 2007
O televiziune cu iz romanesc
Stiu ca este un lucru demonstrat faptul ca tindem sa devenim simpatizantii oamenilor care ne impartasesc punctul de vedere( "Cine se aseamana, se aduna"). Probabil de aceea imi face mare placere sa ma uit pe Antene, in special la "Sinteza Zilei", "In Gura Presei" si "Vorbe Grele", desi ele sunt la fel de anti precum Realitatea este pro-Basescu. Poate unii ar spune ca trebuie sa la bagam in aceeasi categorie- cea a partinitorilor. Dar eu nu cred ca este vorba de acelasi lucru. De bine, de rau, Antenele critica pe toata lumea, nu numai pe Basescu (desi el este preferat in cele mai multe randuri). In schimb, nu cred ca poate spune cineva ca acestea au un politician pe care sa il adore (da, stiu, sunt asa-zisele "slugi ale lui Voiculescu"; insa trebuie sa recunoastem cu totii ca afirmatia nu prea este valabila).
Pe de alta parte, poti fii la orice ora critic, mai ales cand ai de ce( critica poate fii de multe ori constructiva!), dar in momentul in care cu fiecare ocazie ridici in slavi o persoana, tansformand-o intr-un Salvator, ai o problema destul de mare. De coloana, as spune eu... Inteleg ca un jurnalist sa-si manifestea o anumita simpatie pentru un om politic. Este ceva absolut firesc. Insa si in cazul asta iti critici din cand cand simpatizatul- prea multa lauda strica. Cel in cauza va crede ca este un fel de dumnezeu pe Pamant, ca nimeni si nimic nu-l poate atinge.
Se pare insa ca nici Basescu si nici cei de la Realitatea nu realizeaza chestia asta... Pentru ei, cu cat postul este mai pro, cu atat lumea este mai roz. Si poate in felul asta, gandesc ei, lumea nu va mai vedea gafele prezidentiale. Intr-o tara normala (gen Germania, Austria etc) nu cred ca ar fi avut sorti de izbanda. Insa in Romania, ca de obicei, se pune altfel problema. Noi intotdeauna am fost mai speciali....:) Nu este o remarca rautacioasa, ci o simpla Realitate...
marți, 7 august 2007
In memoriam-Florian Pittis

"Tine minte, sfarsitul nu-i aicï..." (Pasarea Colibri)
"M-a învăţat cel mai important lucru: că nu există imposibil, că nu există bariere. Omul acesta folosea cuvinte ca «măreţie», «bogăţie» ca şi cum s-ar fi născut cu ele. Noi n-am înţeles...", a spus printre lacrimi realizatoarea de la Radio3Net, Irina Iana Baltă. Radioul a fost copilul de suflet al lui Pittiş.(...) "E cel mai luminos, un om care nu a avut umbre. Este omul care m-a învăţat să văd şi altceva dincolo de lungul nasului pe care ni-l arătau comuniştii. Nu s-a temut nici o clipă de moarte, el ştia mai demult şi a ales varianta să nu deranjeze pe nimeni."
"E absurd ce se întâmplă, e un joc fără reguli, e un şah dement, în care cade cine nu te aştepţi. A fost un atlet al dezmărginirii şi credinţei în dezmărginire, împotriva dogmelor, împotriva prostului-gust. A fost polivalent, a fost obsedat de idealul edificării sufletului românesc. Îl consider autorul multora dintre faptele artistice care au menţinut speranţa în anii ’70-’80." (ADRIAN PĂUNESCU)
"Pentru noi, Moţu a reprezentat un mod de viaţă, o stare de spirit. Nici măcar nu putem bănui cât de greu ne va fi fără el. S-a prezentat lumii simplu, îmbrăcat în costum de jeanşi. Avea un mod atât de extraordinar de a ne transmite viaţa!" (VASILE ŞEICARU)
"Cred că ar trebui mai curând să-i sărbătorim viaţa lui Moţu Pittiş, modul în care a reuşit să trăiască, demnitatea spiritului. A crezut în ideile lui, aşa cum puţini oameni o mai fac. Nu ştiu ce se întâmplă în ultimul timp de ne pleacă toate reperele, iar noi rămânem doar cu făcături"(FLORIN CHILIAN)
Tu ne-ai învăţat că a purta părul lung, blugi şi a asculta rock nu înseamnă a fi "altfel" , ci a fi "normal" şi a transmite că şi tu EXIŞTI... O să îmi fie dor de tine şi mă doare sufletul să-mi aduc aminte de tine şi de tinereţea mea chiar LA TRECUT ! La revedere Moţule şi îţi mulţumim pentru tot ce ai însemnat pentru mine, pentru noi! De-acum vei vorbi îngerilor... (vizitator http://www.protv.ro/)
Ai fost oaza noastră de libertate într-o lume cenuşie şi tristă (...) Ai adus cultură, umor, cunoştinţe, muzică, atitudine "free", verticalitate şi putere în casele noastre, prin prezenţa ta. Incredibil! Chiar am crezut că eşti veşnic. (vizitator http://www.protv.ro/)
"Nu contează cât de lung am părul/ Important e cât de mult gândesc"
„A avut vocatie de actor, dar adevarata libertate si-a gasit-o in muzica”
4 octombrie 1943 - 5 august 2007 Florian Pittiş nu mai este.Ne-a părăsit într-un an parcă blestemat, care i-a luat de lângă noi pe Jana Gheorghiu, Ralu Filip, Adrian Pintea, Patriarhul Teoctist (...) Actor, interpret de muzică folk, realizator de emisiuni radio memorabile, făcător al unui radio pe net, o bijuterie, Radio3 Net, vocea-brand de la emisiunea Teleenciclopedia sunt numai câteva repere care îl configurează într-un spaţiu concret pe Florian Pittiş.(...) Pe lângă toate acestea, Florian Pittiş a fost prezentatorul şi spiritul Festivalului Folk You! Anul acesta, festivalul va fi dedicat memoriei sale.
Existenţa unui mare artist parcă nu are început şi nici sfârşit. Moţu pare a fi fost prezent dintotdeauna printre noi. Ne-a colorat, într-un mod indefinibil, copilăria şi adolescenţa, ne-a învăluit mai ales tinereţea într-un veşmânt preţios. Cel al libertăţii de expresie, de gândire, al adevărului fiecăruia dintre noi.
Ce ne vom face fără Moţu? E greu de spus. Lumea nu va mai fi la fel. Pur şi simplu. Nu putem vorbi la trecut despre el. Putem doar să-l adăpostim în sufletul nostru cum putem mai bine. Pentru a fi, în continuare, bogaţi.
Tulburătoare era vocea lui Florian Pittiş. În ea parcă se strânseseră toate sensibilităţile şi misterele lumii. Tulburătoare nu numai prin căldura ei, prin dicţia perfectă, prin tonalitatea gravă şi totuşi mângâietoare. Vocea lui Pittiş era tulburătoare şi prin ideile profunde, deştepte, îmbibate de suflet, idei ce le rostea.
Avusese destule de tras din cauza curajoaselor lui spectacole despre muzica tânără, spectacole adesea interzise. Avusese de suferit şi din cauza nonconformismului lui. A purtat mai mereu păr lung. Îşi amintea că adesea era chemat la organele de partid, cele care cenzurau şi muştruluiau artiştii. Povestea Florian Pittiş că de cum intra în sala cu activişti de partid, nici n-apuca bine să închidă clanţa şi turuia: "Bună ziua, eu nu mă tund!". Rămâneau cu gura căscată de curajul lui dregătorii de partid. L-am întrebat dacă n-a fost tentat să rămână în Occident. Mi-a răspuns că nu.(...) fiindcă meseria lui este cuvântul românesc.
"Nu există ieri, nu există mâine", ne spunea Moţu (...) "Concepţia mea este «Carpe diem!», deci nu există ieri, nu există mâine, eu îmi trăiesc numai clipa...Nu îmi fac planuri niciodată, pentru că relaţia între gând şi timp e gravă. Până să ajung să materializez nişte lucruri pe care le-am gândit, mi-au venit altele în minte, la fel de frumoase. Aici e mai grav. Nu sunt obişnuit cu lucrul ăsta, să stau cu picioarele în apă rece şi să fac planuri." De ziua lui, acum doi ani, îşi dorea ca noul an ce avea să vină să-i aducă liniştea sufletească necesară "şi din punct de vedere al relaţiilor, ca să mă dezvolt măcar aşa cum cred eu de cuviinţă. (...) De întors în timp aş vrea, dar nu e nici o grabă, pentru că ne vom întâlni Dincolo după ce terminăm cu viaţa asta...". (...) Şi poate de Dincolo se vor auzi nişte ecouri... "Sunt curat la trup, curat la suflet/ Vreau să-i înţeleg şi să-i iubesc. Nu contează cât de lung am părul/ Important e cât de mult gândesc. Simt în trup pletoşii daci, comaţi,/ Firea mea e saltul omenesc. Nu contează cât de lung am părul/ Important e cât şi cum gândesc"...
Sursa: http://www.juranalul.ro/
În vremuri vechi, când zilele curgeau la fel de gri şi oamenii purtau uniforme, Florian Pittiş şi-a asumat sarcina de a ne colora nouă viaţa.
El era altfel. S-a născut aşa şi a rămas aşa, arătându-ne că se poate.
Şi a gândit pentru toată lumea. Tot ce a avut de spus, a spus-o în versuri, o sfidare la adresa celor care încercau să-l cuminţească, o inspiraţie pentru toţi cei care simţeau la fel, dar încă nu aveau curajul.
Artişti apăreau, artişti dispăreau, Pittiş rămânea. Îşi găsise o nouă cauză: să lupte împotriva noului val muzical, atunci când acesta era superficial şi ucidea limba română.
Avea convingeri ferme, avea principii clare, avea un look la care ţinea şi care îl definea. A rămas fidel ţinutei sale de adolescent şi, mai ales, pletelor la care n-a vrut să renunţe cu niciun chip.
Sursa: http://www.protv.ro/
duminică, 5 august 2007
O lectie de civilizatie
Fara sa vreau mi-am adus aminte de supercupa noastra desfasurata acum cateva saptamani. Nu cred ca cele 2 jocuri suporta comparatie. Si nu ma refer la calitatea jocului, ci la fair-play. N-au lipsit clasicile injuraturi ale spectatorilor pentru echipa rivala, huiduieli, etc. In realitate, nu a existat respectul pentru echipa adversa si pentru spectacol. In plus, imi aduc aminte de, faimoasele deja, batai inutile din ultimul timp de pe stadioanele noastre. Iar injuraturile si huiduielile sunt chestii obisnuite. Cum adica sa nu injur echipa adversa? Cum vine asta? Ce rost mai are atunci sa merg pe stadion? intreaba ultrasul (=suporter fanatic al unei echipe; pusti frustrat, de altfel). Conceptul de "civilizatie" nu cred ca-i este cunoscut.... Meciul de fotbal este, pana la urma, un spectacol pe care merita (sau nu) sa mergi sa-l vezi. Nu este nici zona din spatele blocului, nici pub-ul in care ultrasul bea bere dupa bere.
As vrea sa traiesc clipa in care campionatul nostru se va ridica la nivelul celor occidentale. Nu ma refer la bani sau jocul de fotbal in sine, ci la comportamentul spectatorilor. Desi nu pot sa-mi dau seama care din toate acestea sunt mai greu de realizat. Gigi, Borcea, Copos sau mai stiu eu ce personaje pitoresti (100% made in Romania) pot baga din ce in ce mai multi bani si pot cumpara te miri ce jucatori, dar cand vine vorba de schimbatul mentalitatii limitatate a suporterului roman....asta e cu totul altceva.
Oricum nu este prea aproape momentul in care la un simplu meci (sa zicem la intamplare Rapid-Dinamo), spectatorii se vor comporta precum cei din Anglia despre care am vorbit mai sus.
sâmbătă, 4 august 2007
Mai exista papusi?
Stirea a continuat cu vestea ca in Bucuresti, in ultimele 2 luni, 9 fete cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani au nascut copii. Sanatosi, din fericire... Exlicatia medicilor pentru aceste "evenimente" din ultimii ani? Raspuns plin de aceeasi resemnare: varsta de incepere a vietii sexuale a scazut la fete de la 16 la 12/13 ani... Se pare ca nu mai stiu in ce lume traiesc! Altfel n-as fi fost atat de surprinsa de stire. In mintea mea, copiii de 12 ani (pentru ca asta sunt, niste copiii) ar trebui inca sa se joace cu papusile, nu sa-si asume o astfel de responsabilitate.
Poate ar trebui sa faca cineva ceva. Ma gandesc la parinti, la scoala, la institutii specializate (gen Protectia Copilului). Nu stiu... Probabil ca niste campanii nationale n-ar strica. Oricum, daca ne prefacem ca nu exista o problema sau adoptam o atitudine de resemnare, situatia nici nu va disparea, nici nu se va imbunatati. Din punctul meu de vedere, situatia este ingrijoratoare si va continua sa se agraveze daca nimeni nu face nimic.
joi, 2 august 2007
Cate ceva despre mine
Imi place sa ascult muzica( in special retro-anii '60, '70, '80) si ador animalele, jucariile din plus si florile. Am o mica obsesie(:D) pentru Queen, Vama Veche (trupa) si manga/anime-uri. Imi place sa fiu foarte bine informata; prin urmare ma uit cu placere la talk-show-uri/emisiuni si documentare pe diferite teme (indeosebi legate de politica, dar nu numai).
Cineva (foarte special pentru mine) mi-a spus acum un an ca sunt o persoana cu un suflet mare, care va reusi cu siguranta in viata... Sper sa aiba dreptate:)