sâmbătă, 18 august 2007

O bucatica din Romania

Cand ati intrat ultima data intr-un spital din Romania? Sfatul meu este nici sa nu o faceti prea repede! Zilele trecute a trebuit sa intru intr-o astfel de locatie... Durere, multa durere! Am asteptat vreo jumatate de ora pentru ca o pustoaica, care mai poarta numele si de asistenta, sa ma bage in seama, sa ma trateze plina de plictiseala si sa ma scrie intr-un registru. Dupa aceea a trebuit sa mai treaca vreo ora sa ma vada doctorita... Numai bine. Am putut sa observ in voie usile imense si roase de pe timpul lui Ceausescu, faianta veche si plina de gauri-nu ghiciti cu ce erau umplute cateva din ele.... cu guma de mestecat!, o canapea de un mov strident, foarte veche si ea, de altfel. Iar ca toate sa fie bune si frumoase, praful de doua degete era omniprezent. Am avut totusi noroc cu o doctorita amabila, care s-a scuzat de intarziere. Cu parere de rau mi-a spus ca e singura(!!!) de garda. Toate acestea au avut loc intr-un spital mare din Brasov, in Romania anului 2007, membra a U.E.

Nu pot sa nu ma gandesc la ceva foarte simplu: daca intr-un oras mare, precum Brasov, se mai gasesc astfel de spitale, cum sunt oare spitalele din micile orase sau chiar din comune. Probabil mi se va spune ca nu are rost sa descopar apa minerala si mersul pe jos si ca toate acestea sunt arhicunoscute. Insa pana nu te lovesti tu de toate e greu sa realizezi cat de grava e problema. Nu poti sa nu te gandesti la faptul ca, in momentul in care intri intr-un astfel de spital, ai sanse mari de tot sa pleci mult mai bolnav decat ai fost.

In tot acest timp, stimabilul ministru al sanatatii investeste sume enorme in programul de analize (oricum) gratuite. Pentru cei ce nu stiu, numai scrisorile pe care le vom primi cu totii valoreaza cam 2 tomografe pe fiecare judet... Poate cu alta parte din acei bani s-ar mai putea renova cate ceva sau poate s-ar mari salariile asistentelor pentru ca acestea sa fie putin mai amabile cu pacientii. In fine, probabil ca trebuie sa ne multumim cu analizele "gratuite" si spitalele mizerabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu