marți, 7 aprilie 2009

6 Aprilie...

Pentru iubitorii de istorie, este data la care a abdicat Napoleon sau SUA a declarat razboi Germaniei in Primul Razboi Mondial.
Daca iti place muzica veche in mod deosebit, poate stii ca formatia ABBA a castigat Eurovisionul pe aceasta data cu melodia Waterloo.
Daca citesti mult SF, sigur stii ca este data la care a murit Isaac Asimov, unul dintre cei mai mari scriitori de SF.
In fine, data mai are legatura si cu Ion Ratiu, in cazul in care esti pasionat de politica, sau cu Jocurile Olimpice, daca te pricepi la sport.

Sau poate pentru tine nu are legatura cu nimic, poate e doar o simpla zi de luni, calduroasa, in care ti-ai reluat activitatile zilnice.

Pentru mine are o seminficatie aparte... cred ca foarte putini au auzit de Rwanda, o tara minuscula din Africa. 6 aprilie este o zi neagra in istoria ei. Este ziua in care s-a declansat unul dintre cele mai sangeroase genocide din istorie. Timp de 100 de zile, in 1994, populatia tutsi (minoritara) a suferit de pe urma populatiei hutu, aflata la putere. Cateva date/idei de atragere a atentiei ?

-Peste 800000 de morti (astea sunt statisticile optimiste, daca putem vorbi de asa ceva) si sute de mii de raniti
-10% din populatia Rwandei a murit in 100 de zile
-Armata franceza si Biserica catolica a ajutat militia hutu in timpul genocidului
-Trupele trimise de ONU (un nr fabulos de 500) s-au retras dupa cateva zile

Daca ne mai si uitam un pic peste istorie, aflam ca genocidul s-a produs din cauza colonialistilor belgieni, care, practic, au inventat diferentele dintre cele 2 etnii si au creat ura dintre populatii. Au trecut 15 ani de la genocidul din Rwanda si inca acest eveniment este tabu ptr europenii implicati. De abia recent autoritatile franceze de atunci au inceput sa fie cercetate timid si doar pe la colturi se vorbeste de vinovatia ONU sau a Belgiei. Evident ca de Bis. Catolica nu se spune nimic. Si uite asa ne ascundem dupa deget, dam vina pe ei, the « black people », ca doar e vorba despre Africa in propozitie, unde aproape ca ni se pare normal sa se intample astfel de evenimente, ne uitam cu o ciudata compasiune la cateva poze si zicem un « asta e, s-a intamplat mai rau in alte locuri ». Atat timp cat nu pomenim de Hitler si a lui gencid, alt eveniment de acest gen ni se pare aproape banal.

Ceea ce e trist.... Dati un search pe google si veti gasi ca secolul XX a cunoscut mai bine de 30 de genocide pe tot mapamondul. Astazi este vorba despre Rwanda, poate maine despre alta tara. Merita, din cand in cand, sa ne indreptam atentia asupra unor astfel de evenimente si sa reflectam asupra lor, poate sa incercam sa si invatam ceva din ele si sa ne asumam greselile pe care le facem. Cred ca asta e primul si cel mai important pas pentru ca istoria sa nu se repete.



PS. "I think if people see this footage, they'll say Oh, my God, that's horrible. And then they'll go on eating their dinners." ("Hotel Rwanda")

Un comentariu:

  1. Un reportaj frumos si o intentie buna. Ma ocup de acest subiect de mult timp si datele folosite aici sunt corecte. De completat as avea ca intre timp, adaugand si disparutii, s-a ajuns la un numar mai mare de 1 mil. de oameni care au fost pur si simplu macelariti in acest scurt timp. Alta idee este ca intre timp au fost cercetati, judecati si condamnati inclusiv membrii ai bisericii. Cat despre termenul "genocid" in sine, este un termen ocolit si folosit extrem de rar. In cazul din Rwanda, acest termen a fost adoptat recent, fiind combatut si nefiind acceptat in primii ani de la dezastru, cu toate ca era absolut evident ce se intamplase acolo. Oricum foarte frumos din partea ta/voastra sa publicati articolul acesta.

    RăspundețiȘtergere